Dieta przeciwrefluksowa

Jako foniatra o diecie, a właściwie o zaleceniach przeciwrefluksowych rozmawiam z większością pacjentów, których badam… Czasem sama się zastanawiam, czy oby nie jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Doniesienia naukowe oraz rozmowy z innymi foniatrami z Polski, Danii, Austrii, Bułgarii czy z USA utwierdzają mnie w przekonaniu, że nie przesadzam…

 

Drapanie w gardle, pochrząkiwanie, katar, astma – czy to przypadkiem nie jest refluks?

Refluks jest obecnie uznany za chorobę cywilizacyjną. Jest jedną z najczęstszych przyczyn – pieczenia i drapania w gardle, chrypki, pokasływania, odchrząkiwania, spływania wydzieliny po tylnej ścianie gardła, przewlekłego zapalenia zatok i wielu innych dolegliwości. Dlaczego? Bo powoduje permanentny stan zapalny błony śluzowej dróg oddechowych.

 

Długotrwały refluks może być niebezpieczny

Drapanie gardła, czy chrypka w godzinach porannych to nie jedyne konsekwencje refluksu. Bowiem refluks może być także przyczyną znacznie poważniejszych chorób. Do chorób tych należą: skurcze głośni z chwilową dusznością, przewlekły kaszel, astma, czy nawet rak przełyku bądź rak krtani.

 

Mam refluks krtaniowo-gardłowy – po co stosować dietę, skoro są leki?

Najnowsze badania pokazują, że w leczeniu refluksu dieta i modyfikacja stylu życia są najważniejsze. Coraz częściej odchodzi się od długotrwałego stosowania leków z grupy inhibitorów pompy protonowej.

 

Co robić, aby nie mieć refluksu?

  • Nie kładź się do 3h po posiłku (tak więc – jedz kolację minimum 3h przed pójściem spać)
  • Nie jedz tuż przed aktywnością sportową (w szczególności przed siłownią, pływaniem czy bieganiem)
  • Nie pal – nikotyna rozluźnia mięśnie, także mięśnie przełyku, które chronią nas przed wyrzutem kwaśnej zawartości żołądka do góry
  • Unikaj obcisłych ubrań – w szczególności tych które uciskają brzuch. Jeśli w jamie brzusznej będzie za mało miejsca – kwaśna zawartość żołądka będzie się przemieszczać do góry
  • Unieś wezgłowie swojego łóżka, tak aby żołądek był niżej od głowy. Najprościej pod nogi łóżka, od strony wezgłowia wsunąć książki lub cegły.

 

Czego nie jeść i nie pić?

  • Większości napojów w butelkach i puszkach (poza niegazowaną wodą). Niestety większość z nich jest zakwaszana (do pH < 4!), aby się nie zepsuła. Szczególnie niewskazane są napoje gazowane z dodatkiem kofeiny (np. cola)
  • Alkoholu (także piwa czy wina). Już jeden drink alkoholowy prawie zawsze jest przyczyną refluksu
  • Smażonych potraw
  • Tłustych mięs (np. boczku, tłustej kiełbasy, żeberek, wieprzowiny)
  • Czekolady
  • Ostrych potraw
  • Cebuli, czosnku, pomidorów (UWAGA: warzywa te mogą, ale nie muszą powodować refluksu – jest to bardzo indywidualne)
  • Cytrusów
  • Większości żywności przetworzonej (np. sosów, żywności konserwowanej). Szczególnie niewskazane są produkty o obniżonym pH, z dodatkiem fruktozy.

 

Co jeść i co pić?

  • Prawie wszystkie warzywa (poza cebulą, czosnkiem i pomidorami)
  • Większość owoców (np. banany, melony, czerwone jabłka)
  • Ryż, kasze, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane
  • Ryby
  • Białe mięso
  • Tofu
  • Imbir
  • Wodę niegazowaną. Jeśli masz objawy refluksu – najbardziej pożądana jest alkaliczna woda niegazowana (najlepiej o pH > 8)
  • Rumianek, a także herbaty bezkofeinowe
  • Jeśli ktoś nie może żyć bez kawy – jedna filiżanka kawy dziennie

 Powyżej wymieniłam produkty, które najczęściej wywołują refluks, a następnie te, które prawie wcale go nie wywołują. Jednak reakcje na poszczególne potrawy mogą być bardzo indywidualne. Jeśli będziemy się obserwować– szybko nauczymy się co jeść, a czego nie.

Czy ktoś z Was jeszcze nie czuje się zmotywowany do stosowania diety przeciwrefluksowe? Jeśli tak, to przypominam, że w ciągu całego życia spożywamy kilkadziesiąt ton !! jedzenia i picia. Warto, aby to co jemy nam nie szkodziło.

Piśmiennictwo

  1. Koufman JA. Principles of Dietary and Lifestyle Modification in the Management of Acid Reflux. http://www.voiceinstituteofnewyork.com/principles-of-dietary-lifestyle-modification-in-the-management-of-airway-reflux-lpr/#more-2265 [dostęp z dn. 05.10.18]
  2. Koufman JA. Silent Laryngopharyngeal Reflux (LPR): an Overview. http://www.voiceinstituteofnewyork.com/category/all-posts/page/2/ [dostęp z dn. 10.10.18]
  3. Belafsky PC, Postma GN, Koufman JA.  Validity and reliability of the reflux symptom index (RSI). J Voice. 2002; 16: 274-7.4
  4. Altman KW, Stephens RM, Lyttle CS, et al. Changing impact of gastroesophageal reflux in medical and otolaryngology practice. Laryngoscope. 2005; 115: 1145-53.5
  5. Koufman JA, Johnston N. Potential Benefits of pH 8.8 Alkaline Drinking Water as an Adjunct in the Treatment of Reflux Disease. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2012; 121: 431-34.
  6. Koufman JA. Low-Acid Diet for Recalcitrant Laryngopharyngeal Reflux: Therapeutic Benefits and Their Implications. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2011; 120: 281-87.

Podziel się

Comments (1)

  1. Dziękuje. Krótko i na temat aby uwrażliwić zainteresowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram